Selkävaivat kumartuessa tai istuessa

Kärsitkö selkäkivusta vai tuntuuko selkä jäykältä ja kankealta?

Yleensä selkäkipu tuntuu alaselän alueella kipuna, jäykkyytenä tai paineen tunteena, kun kumartuu alaspäin tai istuu pitkään. Syitä selkävaivoihin onkin yhtä monta, kuin on kipuilijaakin.

Selässä tuntuva kipu tai muu tuntemus ei yleensä tarkoita, että selkä olisi heikko tai se olisi rikki.

Usein selkävaivaiselle ohjeistetaan paljon keskivartalon ja selän tukilihasten vahvistavia liikkeitä, perustellen selkää ”heikoksi”, joka menee helposti rikki. Mutta usein ne ovat virheellisiä väitteitä, koska selkä ja lantio ovat ihmisen vahvimpia rakenteita.

Myös pelko siitä, että selässä olisi jotain rikki, kun se on kipeä, jäykkä tai juminen on hieman harhaan johtava ajatus. Nykyään tiedetään, että 90% selkäongelmista eivät johdu minkäänlaisesta selän ”rakennevirheistä”

Usein selkäkipuisella on selkä jo todella jännittyneenä ja, jos siihen vielä päälle tehdään lisää vahvistavia liikkeitä, tulee selästä vieläkin jännittyneempi. Monet tekevätkin tuntitolkulla selkätreenejä, joissa vain vahvistetaan vatsa- ja selkälihaksia, jolloin keho meneekin enemmän jumiin.

Kokemukseni mukaan vain harvat saavat perinteisistä venyttelyistä apua selkävaivoihin, koska ne eivät poista ongelman aiheuttajaa. Venyttelystä saadaankin yleensä vain todella lyhyt kestoinen vaikutus. Venyttelyn lyhytaikainen teho perustuukin aivojen ”huijaamiseen” hetkellisesti, jolloin se monestikin on vain ajan tuhlaamista.

Selkävaivoihin yleensä ajaakin selän ja lantion välinen epäsuhta, jolloin se rajoittaa kehon normaalia kolmiulotteista liikkumista.

 

Fysioterapiavastaanotollani tutkin aina koko kehon kokonaistavaltaisesti, jolloin saamme käsityksen siitä, millaisessa tilassa kehosi on tällä hetkellä ja mistä vaivasi voisivat johtua. Pystyn kliinisen kokemukseni ja nykytiedon mukaan tekemään tarkan tutkimuksen kehollesi. Näin voin antaa täsmäohjeet vaivasi selättämiseen.