Käsien tai jalkojen puutuminen

Käsien puutuminen yöllä, sormien pistely käsien ollessa koholla, reiden puutuilu kumartuessa tai varpaiden pistely istuessa – kuulostaako tutulta?

Puutumisen, säteilyn ja pistelyn tuntemukset saavat aikaan yleensä hermot. Kehossamme menee paljon eri pituisia ja paksuisia hermoja, jotka säätelevät mm. lihasten toimintaa. Hermot muistuttavat sähköjohtoja, joissa kulkee sähköimpulssit. Jos esimerkiksi keskellä sähköjohtoa olisi jokin häiriö tai muu vika niin silloin sähkö kulkee välillä normaalisti tai välillä katkonaisesti aiheuttaen ongelmia sähköjohdon toimimiseen. Samallalailla toimii myös karkeasti ihmisen hermot. Jos hermossa on jossain kohden ”pinne” saattaa se aiheuttaa pistelyä tai puutumista. Kipua pelkkä ”pinnetila” ei yleensä aiheuta, koska hermokipuun vaaditaan myös tulehdus. 

Hermot eivät tykkää venytyksestä varsinkaan, jos ne  ovat ärtyneitä. Hieronnastakaan ei yleensä ole apua hermoperäisissä oireissa, koska sitä on vaikea kohdistaa oikeaan paikkaan. 

Ärtyneet hermot tarvitsevat liutuksia, jolloin ne pääsevät hieman liikkumaan ja saavat happea lisää. 

Ei ole siis merkitystä missä päin kehoa hermot ovat ärtyneet ja ilmenee puutuilua, koska siihen voidaan käyttää samanlaisia menetelmiä vapauttamaan hermojen normaalin liikkumisen. Tärkeintä on tutkia fysioterapiassa mistä puutuminen ja säteily johtuvat. Näin saamme selville johtopäätökset tarkalla tutkimuksella, että miten pääsemme eroon tästä ongelmasta.

TOP 3- muistilista

Älä venyttely ärtynyttä hermoa

Liuttelu on tärkeää

Selvitä miksi hermosi on ärtynyt

Fysioterapiavastaanotollani tutkin aina koko kehon kokonaistavaltaisesti, jolloin saamme käsityksen siitä, millaisessa tilassa kehosi on tällä hetkellä ja mistä vaivasi voisivat johtua. Pystyn kliinisen kokemukseni ja nykytiedon mukaan tekemään tarkan tutkimuksen kehollesi. Näin voin antaa täsmäohjeet vaivasi selättämiseen.